23 december 2011

Årets julklapp?

Så här på Lille-julaftons kväll vill jag tipsa er alla om vad jag tycker borde vara "Årets Julklapp" varje år.
Otroligt lätt att fixa, kostar så lite - eller mycket - du själv vill.
En gåva till Cancerfonden!

Ett annat, väldigt lätt sätt att hjälpa, är att sms:a JUL till 72988, så skänker du 50kr till cancerfonden.



En riktigt God Jul önskar jag er alla!

Ulrika

9 december 2011

Inget lymfödem - eller?

I går var det dags för ännu ett rutinbesök på lymfödemmottagningen. Denna gång kändes det som om jag hade behov att komma dit. För tre veckor sedan fick jag en liten, liten blåsa på mitt ena finger pga att kompressionshandsken skavde. Dessutom åkte jag på en riktig dunderförkylning. Om det beror på någon av dessa saker eller på något helt annat vet jag inte men min arm svullnade upp riktigt ordentligt. Knogarna på handen syntes inte över huvudtaget, underarmen blev tjock och vid armbågen satt en ordentlig "korv". Det gör ju inte ont och det är inte farligt, men det är ju lite meckigt och besvärligt.
Nu har mycket av svullnaden gått ner. Vid armbågen är det mesta borta, i underarmen är det bättre men inte helt bra, men handen är fortfarande svullen. Tråkigt.

Igår var jag då som sagt hos sjukgymnasten för att kolla upp svullnaden. Hon började med att mäta volymen och jovisst, den var mer svullen än den andra. Men bara 4,5%. Och jag har för mig att det finns någon gräns vid 5% för att det ska räknas som lymfödem. Så - är det lymfödem eller inte?
Hon kände även igenom armarna och kom fram till att det visst var svullet precis på de ställen jag sa (skönt att vi är överens...).
Sen tog hon fram en liten apparat som hon använde förra gången. De har den just nu i nå´t forskningsprojekt för att se om/hur de ska kunna använda den. Den mäter ½cm ner under huden för att se om där finns bunden vätska - tror jag. Denna apparat konstaterade samma sak som vi redan visste - att framförallt underarmen var svullen. Jaha!?!
Nu vet vi det - apparaten mäter upp lymfvätska på de ställen där vi också redan konstaterat att jag är svullen. Hmmm, intressant, vad gör vi med denna information? Det visste inte min sjukgymnast riktigt. (Kanske är det det man försöker få reda på i forkningen just nu...) Men visst var det skönt att vi var överens - det hade ju kännts konstigt om apparaten visade att ingen svullnad fanns.

Sjukgymnasten sa dessutom att de, vad gällde lymfödem gick på tre "informationskanaler"; volymmätning, sjukgymnastens palpering (heter det så när hon klämmer och känner?) samt, viktigast av allt, patientens berättelse.
Hon konstaterade i alla fall att vi får sätta in bättre kompression för att förhoppningsvis få ner ödemet. Så, ny kompressionshandske som räcker nästan upp till axeln är beställd. Så får vi se hur den hjälper.

Men, som sagt - detta är varken livshotande eller farligt. Bara lite meckigt och besvärligt, men det kan jag ju leva med.